Geçmiş Değişince Gelecek de Değişir mi? (Nasıl? :)

Geçmiş geçmiştir ancak zihnimizde o filmi oynatmaya devam ettikçe geçmemiş olur ki, bu da aynı döngünün içinde dönmeye sebep olur. Çünkü insan hangi enerjiyi taşıyorsa o yönde durumları kendine çekmeye devam eder. (Pişmanlık, üzüntü, değersizlik, mutsuzluk, kaygı, korku, utanç, nefret, kurban psikolojisi, yetersizlik vs.)

Geçmişi değiştirmek çoğu insanın aklından geçer geçmesine ama yaptığı şey keşkelerde takılı kalmak olur. “Böyle yapmasaydım, şöyle olsaydı…” Geçmiş değişir mi? Bu konuda henüz bilimsel olarak bir kanıt olmamakla beraber bazı bilim insanları ve felsefeciler, geleceğin geçmişi etkileyebileceğini ve bunun “kuantum fiziğinin bir özelliğinden kaynaklanabileceğini” ileri sürmekteler. Ancak, şu anki yazımızın konusu geçmişi zihinde değiştirmenin geleceğe etkileri olacak.

Bugün geçmişin geleceği etkileyen duygusunu dönüştürmek bile geleceği değiştirir. Nasıl mı?

1. Bilinçaltındaki kayıtların değişimi: Doğru olarak kabul ettiğiniz şey gerçekliğinizi oluşturacaktır. Kendinizi yetersiz hissediyorsanız, o duyguların ne zaman oluştuğuna gidin. Zihninizdeki o sahneyi değiştirin. Belki ilkokulda arkadaşlarınızın önünde küçük düştüğünüzü, yeterli olamadığınızı düşündünüz. O sahneyi silikleştirin, onu yerine olmasını istediğiniz yeni şekliyle yeniden canlandırın. İçine duyguyu, coşkuyu da katın, tıpkı bir yönetmenin bir film süreci gibi. Bu NLP uygulamasıdır. (Eğer yoğun duygular varsa önce onları bırakın.)

Zihninizdeki kayıtlı resmi değiştirdiğinizde kendinize bakışınız değişir. Gelecekte de ona göre hareket edersiniz.

 2. Duygu yönetimi: Geçmişte çok eleştirilmiş, sevildiğinizi hissetmemiş olabilirsiniz. Ancak o duyguları hala içinizde taşıyorsanız bugün birinin eleştirisine çok sert tepki vermeniz ya da aşırı etkilenmeniz olağan. Çünkü bu durum, geçmişte yaşadığınız duyguları titreştirecek ve daha yoğun yaşayacaksınız. Regresyon duygunun kaynağına inme ve onu boşaltıp, dönüştürme imkanı sağlar. Duyguyu zıddıyla dengeye getirmek de güzel bir seçenektir.

Öfke en yoğun duygulardan biridir. Geçmişin öfkeleriyle yaşayan bir insan gelecekte de en ufak şeylere öfkelenmeye devam edecektir. Öfkenin altındaki duyguları çözmek öfkeyi yönetmeyi kolaylaştırır. Öfkesini yönetebilen insanınsa tüm hayatı değişir.

 3. Enerji, Frekans değişimi: Diyelim geçmişte erkeklerden / kadınlardan büyük darbeler yediniz ve karşı cinsten nefret ediyor ya da ona güvenmiyorsunuz. Bu duyguları içinizden atmadıkça yine benzer deneyimleri yaşamanız olasıdır. Çünkü karşı tarafa verdiğiniz enerji de o yönde olacak. Öfke, nefret, korku, acı gibi duyguları bırakmak kişiye hafifleme sağlar. İçinde alev topu taşıyan bir insan gelecekte ne kadar huzurlu ve mutlu olabilir?

Bir kadın, hayatında aynı döngülerin tekrarlanışını anlamak için çocukluğuna giden bir meditasyon yaptığında güzel bir ilişki yaşayamama nedeni olarak anne ve babasının kavgalarını gördü. Anne ve babasına o küçük yaştayken hep tartıştıkları ve huzursuzluk yarattıkları için kızgındı. Geçmişe gittiğinde önce içindeki kızgınlık duygusunu akıttı ve ardından anne babasını kabullenerek onları olduğu gibi kabul etti.  Aralarındaki ilişkiyi  sevgi dolu olarak imgeledi. Geçmişe bakışı değişince kişinin frekansı değiştiğinden hayatı da değişti, döngüden kurtuldu. İstediği güzel bir ilişkiyi hayatına çekti. 

4. Zikredilen kelimenin değişimi: Geçmişte zorluklar yaşamış olabilirsiniz. Fakat “hayat çok zor” diye zikrettikçe zorlukları çekmeye devam edersiniz. Zorluğun yanındaki kolaylığı görebilenler hayattaki farklı olasılıkları değerlendirmeyi bilir.

Negatif duygu içeren kelimeler beynimizin korku merkezi amigdalayı faaliyete geçirip, stres üreten hormonlarını harekete geçirirken mantıklı düşünmek pek de mümkün olmaz. İyi hissettiren kelimeleri kullanmak, beynin motivasyonla ilgili bölümlerini harekete geçirir.

Sürekli geçmişten yakınan insan ne kadar anın tadını çıkartabilir? Geçmişi olumsuzluklarıyla anıp enerjiyi düşürmek yerine güzel yanlarıyla hatırlamak geleceğin de güzel olacağı çağrısını yapar. Kendini şanslı hissedenlerin şanslı durumlarla karşılaşması tesadüf değil.

5. Negatif inançların değişimi: Yemek yemenin onu iyi hissettirdiğini, yalnızlığına iyi geldiğini düşünüyordu. O nedenle ne zaman bir sorunu olsa, evde canı sıkılsa bir şeyler atıştırıyor bu şekilde iyi hissediyordu. Bir şeyler yemenin onu iyi hissettirdiği duygusunun temeli aslında çocukluğuna gidiyordu. Çocukken ananesi hasta olan annesine yemek yedirirken “ye bak, nasıl iyi gelecek” diyordu. Bu sözler onda yemenin iyi hissettirdiği inancını oluşturmuştu. Geçmişteki o çocuğun yanına gidip inancını değiştirdiğimizde gelecekte obez kalma ihtimali kalkmış oldu. Yemek yemeyi azaltıp, daha rahat kilo vererek ideal bedenine ulaştı.Ne zaman kedi görse vücudunda kırmızı lekeler çıkan, kendini huzursuz hisseden bir adam vardı. Kedinin bu etkisi üzerine regresyon çalışıldığında; bu rahatsızlığının küçükken uyuyan hasta kardeşinin yanına sokulan o kedi korkusuyla özdeşleştirdiğini anladı. Kardeşinin o esnada suçiçeği geçiriyor olması, zihninde bunun kediden oluştuğu zannını kurdurmuştu., O zaman yaşadığı şok ve korku duygusunu boşalttıktan sonra kedinin şifacı özelliğini görerek evinde bir kedi ile yaşamayı seçti. Normalde hayatı boyunca kedilerden uzak duracakken geçmişe bakışı değiştirince geleceği de değişti.

Bedenin verdiği tepkilerin birçoğu panik ataklar, alerjiler, korku ve fobiler genellikle geçmişte yaşanılan duygularla bağlantılıdır. Rahatsızlığı oluşturan duyguyu dönüştürerek iyileşmek de mümkündür. Geçmişin duygusu bedenden atılınca gelecek de farklılaşır.

6. Çevrenin bakışı değişir. Belki geçmişte bir sürü işe giriştiniz ve hüsranla sonuçlandı. Çevrenizdekilerin de “Bir baltaya sap olamadı” diye düşündüğünü hissediyorsunuz. Birilerine “birlikte bir iş yapalım” diye teklifte bulunduğunuzda reddediliyorsunuz. Ancak, geçmişteki başarısızlıklarınızı bir kaldıraç olarak kullanmayı öğrendiğinizde çevrenizdekiler “Bu konularda deneyimli, neyin olup olmayacağını biliyor” diyerek değişen enerji ve güven dolu duruşunuzla sizinle iş yapmak isteyecektir.

Diyelim, geçmişte çekingen, içine kapanık, sakin biriyken kendinizi geliştirdiniz ve olmak istediğiniz yönde değiştiniz. Çevrenizdekilerin gözünde kendine güvenen bir insan olduğunuzu hissedebilirsiniz. (Zaten kendine yeterince güvenen insan çevresindekilerin düşüncelerine de çok takılmayacaktır.)

7. Gelecek ve geçmiş kuşakların şifalanması: En sık karşılaşılan sorunların kaynağında ebeveynlerle yaşanan ilişkiler çıkıyor. Çocukken anne/baba tarafından ilgi, sevgi, takdir görmediğini düşünen kişiler büyüdüğünde de ebeveynleriyle mesafeli, soğuk ilişkiye devam ettiği gibi kendi çocuğuyla yeteri kadar bağ kuramayabiliyor. Sağlıksız ilişkiler genellikle geçmişteki acı verici olaylardan kaynaklanır. Suçlayıcı zihni kaldırıp, merhametle bakmadıkça nesiller boyunca kayıtlar aktarılıyor. Onlar gibi olmayacağım diyenler kendini yargıladığı şeyi yaparken bulduğu oluyor.

Annesiyle arasında bir soğukluk olduğundan bahseden bir kadınla çalıştığımızda; çocukken onu insanların içinde eleştiren, bağıran annesiyle yaşadığı olay sonucu oluşan utanç, üzüntü, öfke, kırgınlık gibi duygularını bedeninde hissetti. Buradaki duyguların çıkartılmasıyla olaya farklı bir bakış açısı getirebildi. Aslında annesinin de geçmişte anneannesinden sevgi hissedemediğini, erken yaşta çocuk sahibi olmanın verdiği ağırlığı taşıyamadığını, çocuğu için aslında endişelendiğini anladığında annesine karşı güçlü bir şefkat hissedebildi.

Karşınızdakinin gözleriyle dünyaya bakıp, onu anlayabildiğinizde bir kırılma gerçekleşip, kalp açılıyor. Anne/baba ile yapılan birçok çalışma sonrasında ilişkilerin eskisine nazaran çok daha iyi olduğu ve çocuklarıyla da olan bağın güçlendiği geri dönüşleri olmakta.

Hayatınızda uykularınızı kaçıran yanlış kararlar vermiş, derin acılar yaşamış olabilirsiniz. Bundan sonra pişmanlık ve acılarınızı taşıyarak geleceğinizi de zehirlemeyin. Kendinizi ve başkalarını affetmeyi öğrendiğinizde özgürleşecek ve enerjinizi yönetebileceksiniz.

Tarlanız kemirgen fareler doluysa ektiğiniz tohum filizlenmeden kayıplara karışacaktır. Vesveseler, aşırı kontrolcülük, şüpheler yeniliğin önünü kapatır. Zihninizde yıkıcı düşünceler varsa yapıcı olanları çok da besleyemezsiniz. Yıkıcı düşünceleri oluşturan deneyimlerin etkisinden çıkılınca, yapıcı düşünceler yerleşmeye başlar. Geleceğe dair ekilen tohumlara yeni alan açılır.

Geçmişe bakışı değişen insanın geleceği de yeniden inşa olur.

∞ Gonca Kubat ∞

 

Geçmişinizden bugünü etkileyen olayların etkisinden çıkmak, yüklerinizden özgürleşmek  için aşağıdaki formu doldurun, daha iyi bir gelecek yolunda adım atın.

    Adınız, Soyadınız

    Telefon Numaranız (Başına 0 koyarak ve boşluk bırakmadan girin)

    E-posta Adresiniz

    Doğum Yılınız

    Yaşadığınız Şehir

    Probleminizden kısaca bahsedin

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir