Hata Yapmanın Yararları
Çoğu insan hata yapmanın kötü olduğuna kodlanmış, bu nedenle adım atmaya çekinir hale gelmiştir. Peki hata yaparsak ne olur, yapmazsak ne olur?
- Yaratıcı düşünenler hataların bu sürecin yan ürün olduğunu düşünerek yaşadıklarına farklı bakarlar ve hatayı bir gelişme unsuru olarak kullanırlar. Tüm yeni fikirler bulanlar önce hata diye adlandırılan süreçlerden geçerler. Kolomb, Hindistan’a giden daha kısa bir yol bulduğunu sanarak yeni bir kıta keşfetti, Edison ampulü oluştururken yüzlerce kez hata yaptı. Başarılı insanlar başarıya ulaşıncaya kadar hata dolu süreçlerden sonra tarihe geçtiler.
- Hata ve başarısızlık genellikle yeniliğin ayrılmaz bir parçasıdır. Başarılı insanların hayatı hatalarla doludur. Başarı ve başarısızlık birbirinden bağımsız şeyler gibi düşünülür. Aslında ikisi de aynı sürecin ürünüdür. Hata ve başarısızlıklar yeni şeyler öğretirler. Bir icat yapanı düşünün; icat süreci boyunca bir sürü başarısızlıkla karşılaşır. Başarıya giden yol başarısızlıklardan geçer.
- Hatalar farklı düşünmemizi ve yeni şeyler keşfetmemizi sağlar. Kuvvetli bir yapıştırıcı icat etmek isteyen Arthur Fry bunun yerine tam tersini icat etti. Arkası yapışkanlı not kağıdı Post-it, kazara yapıştırmayan bir yapıştırıcının icadıyla insanların farkında olmadığı bir ihtiyacı karşıladı. Bu yapıştırıcı o gün bugündür işyerlerinin ayrılmaz bir parçasına dönüştü. Yenilikçi insanlar olay ve nesnelere farklı bakarlar.
- Hata yapmaktan kaçındığımız sürece hep aynı daire içerisinde kalırız. Bizler için rutin bir hale gelmiş bir iş yapıyorsak muhtemelen az hata yaparız. Ancak yeni bir şey deniyorsak payımıza düşen hataları yapacağız. Deneyen insan, hata yapan ve hatalarından ders alan insandır. Pragmatik açıdan hata yapmak kötü gözükebilir. İşini bırakıp yeni bir işe başlayan biri başarısızlığı deneyimleyebilir. Ya da yeni işi ona başarının kapılarını da açabilir. Hata yapmak kötüdür algısı yeni şeyler deneme konusunda engel oluşturur.
- Hataların bir faydası da ne zaman yol değiştireceğimizi göstermesidir. Bunun nedeni başarılı olduğumuz sürece aynı yolda devam ederiz. Hataya düştüğümüzde farklı bir bakış açısı kazanır, diğer yolu deneriz. Hata yapmak zayıf yönlerimizi görmemizi sağlar, mevcut yaklaşımın işe yaramadığına yeni yaklaşım getirmemiz gerektiğine işaret eder.
- İnsanlar hata yaparak öğrenir ve gelişir. Hata yapmaktan korkmak çoğu zaman daha büyük hatalara sebep olur. Yarını daha iyi hale getirmenin yolu geçmişte neyi hatalı yaptığını bilmekten geçer.
- Başarısızlığın başarının diğer gerekli yarısı olduğunu göremezsek, başarısızlıktan kaçınmaya çalışır ve böyle yaparak başarıdan da kaçınmış oluruz. Nasıl aşağısı olmadan yukarısı da olamayacağı gibi başarısızlık olmadan başarı da olamaz. Zihnimizi mükemmel bir dengeyle kullanmayı öğrenerek her şeyi tam olarak kabul etmek; başarısızlığın başarıya götürdüğünü bilerek başarıyı ve başarısızlığı kabul etmek önemlidir. Yürümeyi öğrenen çocuk yüzlerce kez düşerek başarısızlığı deneyimler.
“Bir adamın hataları, onun keşfe açılan kapılarıdır.” James Joyce, Yazar
“Hatalar, keşfin giriş kapılarıdır…” Mevlana