İfade Edilmemişliklerin Dayanılmaz Ağırlığı

Bir olay yaşamışsındır, içinde kopan fırtınalara rağmen susup kalmışsındır. Sonra o konuyu evirip çevirip “Şöyle söyleseydim, bunu deseydim, niye hakkımı savunmadım” gibi düşünceler geçiyorsa zihninden, kendini ifade etme konusunda sorunlar yaşıyorsun demektir.Hissettiklerini dile getirmeden, karşı tarafın seni anlamasını beklemişsindir: “gözlerim doldu, çok kırıldım ama hiç ses etmedim, hatasını anlar herhalde” diye düşünerek içine atmışsındır.

Son raddeye gelindiğinde; şimdiye kadar aman sorun çıkmasın diyerek, içeride tutmaya çalıştığın duyguların basıncıyla, öfke patlamasıyla çıkıvermiştir içindekiler.

Kimseyi kırmayayım üzmeyeyim derken üzülen kırılan kendin olmuşsundur.Aslında sorun; son yaşadığın olaydan öte geçmişin birikimindedir.

İnsanın içine attığı  sessizlikler bir gün çığlık olur. Utancı öfkeye, kıskançlığı üzüntüye, fedakârlığı isyana döner.

Yaşamda esas olan dengeyi bulmaktır. Kendini ve duygularını kabul edip, dengeyi sağlamayı öğrenmedikçe hayat seni dengeye getirtecek durumları karşına çıkartacaktır.

 

Neden insan kendini ifade ederken zorlanır?

Küçükken insanı yetiştiren kişilerin baskın olması, otoriter tavırları kendini ifade etmekten çekinmeye neden olabilirken, bir de onay ihtiyacı ile başkalarının beklentilerini gerçekleştirme isteği alışkanlık haline gelir.

Büyüklerin “sus” diye bastırmaları, kendini ifade ettiğinde cezalandırılması, okulda yaşanılan bir utanç, arkadaşları arasında dışlanmaları gibi etkenler de insanın kendini ifade etmekten kaçınmasına yol açabilir. Başkalarını çok fazla önemsemek, kendini ve duygularını değersiz görmek isteklerini dile getirmekte güçlük çekmeye sebep olur.Yetersiz olduğunu düşünmek, eleştiriden kaçınmak, onaylanmayı beklemek, güvensizlikler kendini ifade etmeyi zorlaştırır.

Mükemmeliyetçilik, detaycılık, bir şey söyleyeceksem en iyisini söylemeliyim kaygıları da zihinde karmaşaya neden olur.

Kişinin toplulukta konuşurken gerilmesi, utanması, içinden geçenleri anlatamaması, hayır diyememesi, yanlış anlaşılma korkusu kendini ifade etmeyle ilgili yaşanılan sıkıntılardır.

 

İnsan kendini nasıl ifade eder?

Bazen ortamlarda konuşacak bir şey bulamadığını söyleyenler olabiliyor. İnsan, duyduklarından, gördüklerinden, okuduklarından bahsedip, kendi düşüncesini katabilir. Ülkenin, havanın, ekonominin durumu, çevresinde gözlemledikleri, yaşadıkları, kitaptan öğrendikleri gibi sohbet edilecek konular bulunabilir.

Sanat, insanın kendini ifade etmesinin en zevkli yollarından biridir. İnsanın yeteneğini keşfi bazen zorlayıcı bir süreç sonucunda ortaya çıkar. İçine attıkları dışına taşar.

Herkesin kendini ifade edebileceği bir şeyler vardır. Kedi bazen mırlayarak bazen sokularak kendini ifade ederken, insan da çeşitli yollar bulur kendini ifade etmek için. Konuşur, yazar, çizer, resmeder, dans eder, müzik yapar…

Duyguyu ifade etmek; kolay değildir ancak kalpleri en çok yaklaştıran da o dur. Üzüldüğünü, sevindiğini, incindiğini, acı çektiğini ifade edenler; kalplerini açarak karşı tarafa kendini ifade etme cesareti verenler, aslında kazananlardır; içtenliği, insanlığı, var olmanın duygularını kabul ederek dönüşmeye açık olanlardır.

 

Gonca Kubat

 

Yaşamında ağırlaştıran duyguların farkında olarak, onlardan arınmak, kendini en iyi şekilde ifade edebilmek için başvuru formunu doldurup, sana özel yapılabilecek çalışmalar için detaylı bilgi alabilirsin.

    Adınız, Soyadınız

    Telefon Numaranız (Başına 0 koyarak ve boşluk bırakmadan girin)

    E-posta Adresiniz

    Doğum Yılınız

    Yaşadığınız Şehir

    Probleminizden kısaca bahsedin

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir