Neden Başarısız Olur İnsan?
Okulda, işte, ilişkilerde, hayatta niçin yetersiz hisseder kendini insan?
İsteyen ve emek veren her insan başarılı olabilecekken; geçmişin etkileri, bilinçaltı kodlamalar, kendine olan güvensizliklerle insanın başarısının önünde en büyük engel yine kendisidir.
Öğrencilerle çalışırken bazı derslerde istese de odaklanamadığını gördük. Danışan öğrencim, dersi dinlese de bilinçdışı bir şekilde konudan kopuyor, soruları çözerken yanlış yapıyordu. Bunun sebebi; geçmişte o dersin öğretmeninden gördüğü zorbalık ve arkadaşları içinde küçük düşürülmeydi. Bilemediği bir soru karşısında öğretmenin aldığı sert tavır onda kilitlenmeye ve o dersten soğumasına yol açmıştı. Öğrenci, bedeninde de hissettiği duyguları boşalttıktan ve zihnindeki resmi değiştirdikten sonra kendini o dersle ilgili daha rahat hissediyordu.
İnsanın, okul hayatında otoriteyle yaşadığı sorunlar, büyüyüp iş hayatına girdiğinde de benzer şekilde devam edebilmektedir. Öğretmenin baskısı; yöneticinin, patronun baskısı haline dönüşebilmekte ta ki içinde duygularını sıkıştırmış olan o çocuk özgürleşene dek. Yine bu konularda da çalışırken son yaşanılan olayın duygusundan hareketle, bu duygunun (kendini ifade edememe, utanç, kaygı, yetersizlik, çaresizlik, haksızlığa uğramışlık vb.) ilk yaşandığı zamanlara ulaşabiliyoruz. Bedende hissedilen semptomları (ellerin terlemesi, titreme, kalpte çarpıntı, yüzde kızarma, boğazda tıkanıklık, midede sıkışma vs.) boşalttıktan sonra, o gün bunları yaşayan o küçük çocuğa şimdiki yetişkin halimizle destek oluyoruz. Sonra o sahneleri Nlp teknikleri ile yeniden çerçevelendiriyoruz. Belki o çocuk orada kendini serbest bırakarak içinden geldiği gibi davranıyor, belki de olayı gülerek izleyeceği bir çizgi film senaryosu şeklinde canlandırıyoruz. Beden ve zihin rahatlayınca olayın etkisi de değişmiş oluyor. Geçmişteki birikmişlik atılınca bugün ve gelecekte yaşanılan olaya verilecek tepkiler, duygusallıktan çıkarak mantıklı hale dönüşmüş oluyor. Bugün hakkını alamadığını düşünen kişi, bunu almakta daha güvenli davranıyor ve elde etmesi kolaylaşıyor.İlişkilerde hissedilen yetersizlik duygusu yine çoğunlukla çocukken yetiştirenlerin hissettirdikleri veya ebeveynlerin birbiriyle olan ilişkilerinden etkilenmelerden kaynaklanmaktadır. Oldukça eleştirel büyümüş olan çocuk; birçok konuda kendini yeterli görmezken, bazen de partnerinin eleştirisiyle, çocuklukta içinde biriken duyguları, öfke kalkanıyla yüzeye çıkartmaktadır. Yine ilişkilerde değer görmediğini hissetmek; küçükken yapılan kıyaslamalar, ayrımcılık, takdir görmeme gibi etkilerle bağlantılı olabilmektedir. Zihnin kara kutusunda kaydolmuş bu etkilerden özgürleşmek ve bugün istenilen yönde değerli hissedilen, başarılı, mutlu, güven dolu ilişkiler yaşamak mümkün.
Geçmişte ne kadar zor durumlar, başarısızlıklar yaşamış olursa olsun insan, kendini tüm etkilerden özgürleştirerek bugün ve gelecekte başarılı, ışık saçan, dengeli, güvenli, mutlu biri haline dönüşebilir. Yeter ki bunun için kendini açmaya ve aşmaya hazır olsun.
*Beliz Gonca Kubat
Başarısızlıktan çıkmak, kendini hayatının her alanında başarılı hissetmek için linkteki formu doldurarak bir adım atabilirsin.