Neden Meditasyon Yapalım?
Meditasyon içimizde var olan huzuru deneyimlemek için, özümüze doğru yaptığımız bir yolculuktur.
Birçok kültürde ve dinde manevi bir arınma olarak çeşitli meditasyon teknikleri uygulanır. Teknikler, ait olduğu kültüre göre değişik isimler alır; Budizm (Hindistan), Taoizm (Çin), Bön (Tibet), Zen (Japonya) ve İslamiyet‘te (tefekkür) gibi adlandırılır. Dua, istemek, meditasyon ise cevabı dinlemektir.
Meditasyon yaptıkça, zihniniz sizi değil siz zihninizi kontrol etmeye öğrenirsiniz. Zihin nereye odaklanırsa, enerji oraya yönelir. Enerjiyi kontrol etmek için önce zihni kontrol edebilmek gerekir.
Meditasyonun faydaları sadece ruhsal değil bilimsel açıdan da kanıtlanmıştır…
Beyin dalgaları değişiminde meditasyonun etkileri, nörolojik olarak ölçülmüştür. Meditasyon yaparken kalp atışları yavaşlar, nefes alıp verme düzenli hale gelir ve kaslardaki gerginlik azalır. 2013 yılında yapılmış üç klinik çalışmanın sonucu meditasyonun, normal yaşlanma için beyinde gerçekleşecek değişiklikleri azalttığı, yavaşlattığı, hatta geri bile döndürebildiğini düşündürmektedir. Bazı çalışmalarda bilim adamları meditasyonun ağrıya yanıt olarak beynin belirli alanlarını aktive ettiğini göstermiştir.
Meditasyon esnasında beynimizde neler oluyor?
- Frontal lob gelişir. Bilinçli düşünmeden sorumlu olan frontal lobun işleyişi yaşlandıkça zayıflar. Meditasyon yapan kişilerde bu bölgenin güçlü olduğu gözlemlenmiş. Düzenli meditasyon yapan kişilerin 50 yaşına da gelse, 25 yaşındaki kişilerle aynı güçte frontal loba sahip olabildiği araştırmalarla kanıtlanmış.
- Temporoparyetal bölgenin çalışmasını etkiler. Öğrenme, duygusal denge ve sosyalleşme temporal bölgenin çalışmasıyla gerçekleşir. Temporal bölge sorunlarında sosyal ilişkiler önemli ölçüde bozulabilir. Meditasyon ile birlikte bu bölgenin fonksiyonları daha sağlıklı çalışır.
- Hipokampus büyüklüğünün artar. Hafıza ve yön bulmada önemli etkili olan hipokampüs düzenli meditasyonla gelişir. Hipokampüs duygu düzenlemesi için de önemli bir bölümdür olduğundan, Travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon gibi durumlarda meditasyonla bu etkiler azalır.
- Beyindeki gri madde miktarı artar. Boston’da yapılan bir araştırmada, günde 30-40 dk civarında meditasyon yapan ve hiç meditasyon yapmayan 300 insanın beyinlerini incelenmiş ve meditasyon yapan kişilerin beyinlerinin daha fazla bölgesinde gri madde görülmüştür. Gri maddenin fazla olması, konsantrasyon yüksekliği ve duygusal dengede kalabilmeyi gösteriyor.
- Amigdalanın hacmi küçülür. Amigdala genellikle bilinç dışı; korku, heyecan, stres gibi duyguların sorumlusudur. Amigdalanın sürekli etkin halde bulunması depresyon, panik atak gibi hastalıklara meyli arttırır. 8 haftalık farkındalık eğitiminin ardından katılımcıların beyin MR’ları çekiliyor ve amigdala hacimlerinin farkındalık eğitimi öncesine göre küçüldüğü görülüyor. Kişiler daha az stres ve anksiyete özelliği gösteriyorlar.
Beyin, edindiği yeni deneyimlere uyum sağlamak için değişir. Bu duruma nöroplastite deniyor. Beynin plastisite özelliği, insanın akıl ve kişilik özellikleri bakımından değişebileceğinin en önemli bilimsel göstergesidir.
Meditasyonun Faydaları
Fizyolojik Faydaları:
- Yaşlanma sürecini yavaşlatır. Düzenli meditasyonun, yaşla beraber ortaya çıkan sayısız problemi yok etmeye yarayan DHEA hormonunun üretimini artırır. DHEA, insanın ruh halini, cinsel isteğini, sabit vücut yağı oranını ve yüksek enerji seviyelerini düzenler. DHEA ayrıca bağışıklık sistemi ve beyni güçlendirir, kandaki lipidlerin (yağ) oranını düzenleyerek kalbi korur.
- Vücudun oksijen tüketimini azaltarak, nefes alıp verme hızını yavaşlatır. Kandaki laktat (yüksek laktat seviyeleri endişe, düşük laktat seviyeleri ise sakinliğin göstergesidir) seviye düşer.
- Kolesterol seviyelerini düşürür, kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır.
- Spor ve aktivitelerde performansı arttırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştırır.
- Ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
- Stres hormonlarınızın seviyesi düşmeye başlar. Sinir sistemini rahatlatır.
- Kan laktat düzeylerini düşürerek anksiyete ataklarını azaltır.
- Beyin fonksiyonlarının düzenliliğini sağlar.
Psikolojik Faydaları:
- Stresli olaylara daha hızlı ve daha etkili bir tepki vermeye yardımcı olur.
- Odaklanma ve konsantrasyonu kolaylaştırır.
- Serotonin seviyesini artırarak olumlu ruh halinde olmaya katkıda bulunur.
- Öğrenme yeteneğini ve hafızayı geliştirir.
- Olayları büyük pencereden görmeyi sağlar.
- Algısal beceri ve motor performansı artırır.
- İlişkilerin iyileştirilmesini sağlar.
- Sezgisel güçleri arttırır.
- Beyin dalgalarını düzenler. Düşünceleri kontrol edebilmeyi sağlar.
- İki beyin arasındaki iletişimi artırır.
Ruhsal ve Manevi Faydaları
- İçsel bir birlik hissi yaşamanızı sağlar.
- Beden, zihin ve ruh arasındaki uyumu sağlar.
- Merhamet duygularını artırır.
- Kendini gerçekleştirmeyi sağlar.
- Yapıcı ve serinkanlı davranışları gerçekleştirme gücü verir.
- An içinde kalmayı sağlar.
- Bilgeliği artırır.
- Hayatı farklı açılardan görmeyi sağlar.
- Yaratılıştan gelen özdeki güçle bağlantıyı sağlar.
- Evreni ve sistemi anlayarak aydınlanmayı getirir.
Meditasyonu bir zorunluluk olarak yapmaya çalışmak gerginliğe neden olur. Meditasyon kendiliğinde olmalıdır. Bedensel ve zihinsel olarak gevşemenin sağlanması için öncelikle beden ve zihindeki doluluk boşaltılmalıdır. Bu da öncelikle aktif meditasyonlarla yapılabilir. Aktif meditasyon, hayat içindeki bir eylem sayesinde zihni boşaltmaktır. (Tempolu yürüyüş, şarkı söyleme, dans, resim, müzik aleti çalma, dua, zikir, sema, nefes, cabbarca, dinamik, kundalini gibi)
Meditasyonun sırrı, zihin sakinleşince, ruhun iç sesini duyabilmektir.