İsteklerimizi Gerçekleştirmenin Önemli Adımı: İmgelemek!

Bir bilim dergisi olan Research Quarterly’de imgeleme üzerine ilginç bir araştırma yayınlanıyor. Bu araştırmaya göre basketbol oynayan öğrenciler üç gruba ayrılıyor. İlk grup basketbol topunu fileye sokabilmek için 20 gün boyunca fiziksel antreman yapıyor. İkinci grup bir şey yapmadan, yan gelip yatıyor. Üçüncü grup ise 20 gün boyunca her gün zihinsel antreman yapıyor .Yani zihinlerinde topu tuttuklarını, paslaşıp, güzel atışlar yaptıklarını imgeleyip, terlediklerini, iyi bir maç sonucu görüp, seyircilerin alkışlarını duyarak, hissediyorlar. Gelen tebrikleri zihinlerinde canlandırıyorlar. 20 günün sonunda her gün antreman yapan ilk grubun performansında % 24‘lük bir artış oluyor. Yan gelip yatan ikinci grubun performansında beklenilebileceği gibi, hiçbir değişiklik olmuyor. Zihinsel antreman yapan üçüncü grubun performansında ise % 23’lük bir artış oluyor. Buraya dikkat: üçüncü grup topu eline bile almadan neredeyse ilk grup kadar başarılı oluyor. Bu da gösteriyor ki; bilinçaltı, imgeleme ve beş duyunun etkili bir şekilde kullanımını gerçekte yapılmış gibi algılayabiliyor.

subconscious_mind_control

Bilim adamları insanın hareketi hayal ettiğinde beynin bazı bölgelerinin harekete geçtiğini keşfettiler. Hareket beyinde canlandırıldığı zaman sanki gerçekten o hareket yapılıyormuş gibi beyin hücreleri arasında geçişler yapılıyor. Beyindeki geçiş yerleri zaten oluşturulmuş olduğu için hareket gerçekte yapılırken daha kolay hale geliyor.

Aslında; zihnimiz gerçek ile imgelemeyi ayırt edemiyor. Bu da gösteriyor ki; hepimizde aslında var olan imgeleme yeteneğimizi kullanarak yaşamımızı değiştirebiliriz.

İnsan zihnini yüksek kapasiteye sahip bir bilgisayar gibi düşündüğümüzde, onu nasıl programlayacağımızı bilerek uygun programları yüklediğimizde monitörden beklediğimiz görüntüyü seyrederiz.deniz
Etkili imgeleme için önemli faktörler:

  • Öncelikle beyni alfa konumuna getirmek Bu konumda zihin ve beden uykuyla uyanıklık arasında ve rahatlamış vaziyettedir.
  • İmgelemeyi gelecekte değil şimdide düşünmek önemli. Aksi takdirde zihnimiz onu gelecekte diye algılayacak ve düşündüğümüz hep gelecekte kalacaktır. Ben mutlu olacağım dediğinizde beyin onu hep ileri bir zamana atar. Onun yerine “Ben mutluyum” demek algıyı değiştirir.
  • İmgeleme yaparken olumsuz kelimelerden kaçınmak Cümle içinde negatif kalıp bulunmamalı. Bilinçaltı küçük bir çocuk gibi olduğundan olumsuzluk ekinden anlamaz. Örneğin ben üzülmek istemiyorum cümlesini üzülmek istiyorum olarak kaydedecektir. Onun yerine olmak istenilen şey neyse ona odaklanıp örneğin iyi hissediyorum diye düşünmek gerekir. Çünkü zihin zikredilen kelime üzerine yoğunlaşacaktır.
  • Gözümüzün önüne getirdiğimiz görüntüye ne kadar çok duyu organımızı katarsak zihin o derece gerçek olarak algılayacaktır. Mesela kendinizi deniz kenarında bir yerde düşünüyorsak, denizin ve gökyüzünün mavisini görelim, iyot kokusunu, dalgaların sesini duyun, meltemin esintisini hissedelim, suya dokunalım, ıslaklığını ve sıcaklığını hissedelim, elimizdeki dondurmanın tadına bakalım. Zihne o anı yaşatmak için mutlaka hislerimizi ve coşkumuzu katalım.
  • Zihinde yarattığımız güzelliklere şükran hissini duyalım. Dileğimize gerçekleştiği için teşekkür edelim. Sevinci yaşayıp, hissedelim.

 Ve bundan sonra en önemlisi isteğimizi gerçekleştirmek için faaliyete geçmek gerekiyor.

human-heart-space

Dip not: Düşünce, duygu ve inançlarımızı aynı şekilde yönlendirdiğimizde oluşan rezonansla istediğimizi yaşamımıza çekebiliriz. İsteğimizin gerçekleşeceğine gerçekten inanmadığımız sürece ne kadar imgelesek de, istediğimizi söylesek de olmaz. Kalbimizin derinliklerinde gerçekleşeceğine inandığımız şeyler gerçekleşir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir