fbpx

Boşluk Hissi

Ait değilmiş gibi hissettiğin,
Bir kopukluk, hissizlik hali,
Huzursuz, amaçsız olduğunu düşündüğün,
Yaşamın ve hayattaki varlığının anlamsız olduğunu sorguladığın,
Hiçbir şey yapmamayı istediğin zamanlar,
Uzaklara dalıp gittiğin, sonra ne düşündüğünü unuttuğun anlar..
Boş vermişlik, duyarsızlık durumları yaşadığın,
Çokça gezsen de, bir şeyler alsan da, yesen de, denesen de doyumsuz kaldığın,
Ne yaparsan yap içinde dolduramadığın bir boşluk hissettiğin oluyor mu?

İçindeki boşluk duygusu bazı anlarda hortlak gibi çıkıverir:
Plan yapıp olmadığında,
Evde yalnız hissettiğin bir anda,
Kimseye ulaşamadığında,
İçinde bir huzursuzluk,
Yaptıklarından, yediklerinden, gezdiklerinden zevk alamama hali

Belki partner arıyor; boşluğu ilişkinin doldurabileceğine inanıyorsun, belki de ilişkinden sıkıldığın için aldatma eğiliminde hissediyorsun,
Belki de sevgiyi hissedemediğini düşünüyor, bağlanma sorunları yaşıyorsun,
Bağımlılıklar (sigara, madde, alkol, oyun, seks, kumar…) geliştirdin belki boşluktan çıkarır diye,
Çılgınlar gibi alışveriş yapıp aldıkça kendini iyi hissedeceğini düşünüyorsun,
Sosyalleşerek, başkaları hakkında konuşarak kafanı dağıtıyorsun,
İnternette anlamsızca geziniyor, saatlerce zaman geçiriyorsun düşünmemek için,
Kendini çok fazla işe vererek de duygularınla yüzleşmekten kaçıyor olabilirsin.

Neden boşluk hissederiz?

Bizler hayatta bir anlam arar, bunu bulamayınca boşlukta hissederiz.
Duygu, insan beyninin en önemli fonksiyonlarından biridir, Beynimiz duygulara göre hareket eder. İyi ya da kötü dediğimiz bir duyguyu hissetmek beynin konforudur. Bazen öyle bastırılır ki duygular; iyi ya da kötü hiçbir şey hissedilmez. Bu da uzun vadede boşluk hissine dönüşür.

Boşluk hissinin Sebebi: yaşamamız gereken yerde yaşayamadığımız duygulardır.
Çocuklukta ihmal edilmişlik hissi yaşandıysan, en temel ihtiyaçlarının (sevgi, şefkat, onay, yeterli hissetme, kabul görme) karşılanmadığını düşünüyorsan, duyguları görmezden gelinen, değersizleştirilen çocuk gibi hissettiysen (gülünecek ne var bunda, ağlanacak hiçbir şey yok, sus karşılık verme, kes sesini yemeğini ye gibi duyguların yok sayıldıysa…) yetişkin olduğunda boşluk hissedebilirsin. Bebeklik döneminde ilişki kurmak isterken ebeveynleri müsait olmadığında çocukta boşlukta hissetme başlar. Büyüklerin aşırı koruyucu tavırları da kişide yeterlilik duygusuna zarar verebilir.

Boşluk duygusu sana ait de olmayabilir. Anne babandan gördüğünü kopyalamış bazen de onlara yakın hissetmek için bilinçsizce yüklerini almış olabilir küçük çocuk. “Hayat boş, yaşamın tadı yok, hayatımın anlamı sensin, çocuklar sizin için yaşıyorum, sen olmasan ne yapardım” gibi yapılan yüklemeler de ağırlık yapar.

Bir travma sonrası ne yapacağını bilememe, tutulmayan yaslar, kayıplar, ilişkinin sona ermesi, iş, şehir değiştirme, maddi manevi kayıp sonrası boşluk, terk edilme, aldatılma gibi durumlardan sonra da boşluk hissi oluşabilir.

Bir proje bittiğinde, hedeflerine ulaştığında (ev, araba aldığında, evlendiğinde, terfi ettiğinde, çocuk sahibi olduğunda, iş kurduğunda, para kazandığında…) “bu muymuş?” “şimdi ne yapacağım?” diyerek boşluğa düşülebilir insan. Bu his, çocuklar büyüdüğünde, emekli olduğunda, hatta bir dizi, oyun, kitap bittiğinde bile yaşanabilir.

Boşluk hissinin üstesinden gelmek

*Kendini analiz et, boşluk hissinin nedenini bulman çözmeni kolaylaşır.
Boşluk duygunu ne zamanlarda, kimlerle, hangi durumlarda hissettiğini gözlemle. Bedenindeki yerini bul. Yoğun duygu hissettiğinde oraya elini koy, duygunun hissettiğin zamana seni götürmesine izin ver. O duyguyu kabul et ki, dönüştürebil. İçinden geç duygunun; o zamanki sen ne yapmak isterdi? Ağla, bağır, söylemek istediklerini söyle. Sonra nefesle bırak çıksın içinden. Bu duyguyu yaşayan en erken yaşına ulaştıysan harika gidiyorsun; dönüşüme çok yaklaştın. O zamanki küçüklük haline sarıl, bugünkü sen geçmişteki sana ihtiyaç duyduğu sevgiyi, şefkati, desteği, güveni versin. Boşluk içinden dolsun.

*Hayatında sana uygun gelen meditasyonları, anda kalma pratikleri yap. Anda kalmak ve meditasyon yaşam biçimin olsun. Göreceksin çok daha dingin ve huzurlu hissedeceksin.

*Anlamlı bir yaşam ve kendini tanımak doldurur boşluğu. Neleri sevdiğini, sana iyi gelenleri bul, yap. Enerjini düşüren etkinliklerle zaman harcama. Denemediğin şeyleri dene, belki de sana çok iyi gelecek fırsatları kaçırıyorsun.

* Kendinle konuş. “Bu yaşadığım bana ne hissettirdi? Hangi duygumu tetikledi?” Duygularınla bağlantı kur. İhtiyaç duyduğun şefkati önce kendin ver. Aynada gözlerine bakarak değerli olduğunu söyle kendine.

*Uğruna çalışılacak amaçlar edin. İhtiyacı olanlara yardım et, seni rahatsız eden durumlar varsa sosyal, çevresel etkinlik ve faaliyetlerde görevler al.

*Boşluk hissinden yararlanmayı öğren, o durumlarda üret. Şairler, yazarlar, ressamlar, müzisyenler boşluk hislerinden yola çıkarak eserlerini ürettiler. Boşluğu, üretmek için değerlendir. Mucitler, kaşifler, bilim insanları boşlukta kalmak yerine hayatlarını dolduracak bir şeyler üzerinde çalıştılar.

*Boşluk duygun yoğun, kendiliğinden çözülmeyecek kadar direnç hissediyorsan kendini açabileceğine inandığın bir uzmandan destek iste.

*Beliz Gonca Kubat

İçindeki boşluk duygusundan özgürleşmeyi öğrenmek; kendini tanımak, içindeki potansiyeli çıkarmak ve sağlıklı ilişkiler kurmak için aşağıdaki formu doldurabilirsin. Kontenjan limitlidir.

    Adınız, Soyadınız

    Telefon Numaranız (Başına 0 koyarak ve boşluk bırakmadan girin)

    E-posta Adresiniz

    Doğum Yılınız

    Yaşadığınız Şehir

    Probleminizden kısaca bahsedin

    İçsel Dönüşüm Uzmanı Beliz Gonca Kubat sizi problemlerinizden kurtulmaya ve hayatınıza pozitif bir yön vermeye davet ediyor. Beliz Gonca Kubat'tan Bireysel Seans alarak tüm sorunlarınızdan hızlıca kurtulmak için buraya tıklayın.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    error: Content is protected !!