fbpx

Metaforunu Değiştir, Hayata Bakışın Değişsin!

Metaforunu Değiştir, Hayata Bakışın Değişsin!

Bir kavramı başka bir şeye benzeterek anlatmaya kalktığımızda metafor kullanıyoruz demektir. Aslında benzettiğimiz görünürde alakasız olabilir ancak konuyu daha somut hale getirerek daha net anlaşılmasını sağlar.
Günlük konuşmalarda sürekli metaforlar kullanırız. “Çıkmazdayım”, “Gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi kalakaldım”, “Dibe vurdum”, “Leyla gibiyim”, “Paspas oldum”, “Kapana kısıldım”, “Uçurumun kenarındayım” gibi…metafor 1Metaforlar semboldür ve bu nedenle zihinde bir duygusal yoğunluk oluşturma gücüne sahiptir.

Yaptığınız davranışların çoğu içinde bulunduğunuz duruma bağlıdır, onu da olaylara kafanızda nasıl baktığınız etkiler. Eğer kendinizi tükenmiş hissediyorsanız, şarj olup yeniden dolduğunuzu düşünün. Kendinizi “kara kara düşüncelere dalmış” olarak tanımlıyorsanız, hemen metaforunuzu kırın ve “düşüncelerinizin gökkuşağı gibi renklere büründüğünü” söyleyin. İlk başta çocukça gibi gelse de çocuklar yaratıcıdır ve kendilerini iyi hissettirecek şeylere yönelmeyi bilirler. Siz de kendinizi “içinden çıkılmaz” diye tanımladığınız bir durumda düşündüğünüzde hemen “bir kapı açın ve çıkışı bulun.” Metaforlarımızı bilinçli olarak seçin, çünkü hayat tecrübenizi etkiler.metafor 3

Metaforla anlatmak “sihir yapmak” gibidir. Sayfalarca anlatılacak duygu ve düşünceyi bir cümlecikle anlatmak mümkündür.

Hayatı bir “oyuna” benzetenle bir “sınava” benzeten insan kuşkusuz farklı bakış açılarına sahiptir.

Kullandığınız metafora göre bir takım inançları kafanızda yerleştirmeye başlarsınız. Eğer hayatı “sınav” olarak görürseniz, sürekli zor olacaktır. Metaforlar hayat tecrübenizi genişletip zenginleştirir. Ancak, dikkat etmezsek sınırlayıcı bir inanç da getirebilir. Sınav tanımını rahatlatmak için metaforunuzu “defter kitap açık bir sınav” diye tanımlarsanız kendinizi daha rahat hissedersiniz. Hayatı, elbise tasarlamak gibi düşünebilirsiniz. Kafanızdan bir model çizersiniz, sonra o model sizin ölçülerinize göre değişikliklere uğrar, elinizdeki malzemelerle onu süslersiniz. O elbise sizin ölçülerinize ne kadar uygunsa o kadar rahat edersiniz. Dışarıdan görenler ya o elbiseyi size çok yakıştırırlar yada farklı şeyler denemeniz gerektiğini söylerler. Hayatı yağlı boya resim yapmak gibi görebilirsiniz. Renklerini kendinizin seçtiği, ancak sürekli değiştirme gücüne sahip olduğunuz.metafor değiştir

Kişiler zor dönemler geçirdiğinde sanki o durum hep öyle sürecekmiş gibi düşünmeye başlar. Hayata gece gündüz metaforuyla baktığınızda her gecenin sabahı olduğunu bilir ve rahatlarsınız. Ben, “Hayatın mevsimleri vardır”, diye düşünmeyi seçerim. Beni zorlayan durumların ardından baharın geleceğini bilirim. Ektiğim tohumların büyümesini izlerim. Sonra hasadını yaparım. Arada dolu ve yağmur yağsa da yeniden güneşin açmasını izlerim.
metafor 2

Metaforunuzun, hislerinizi, düşüncelerinizi, kararlarınızı etkileme gücü vardır. Metaforunuzu değiştirerek içinde bulunduğunuz psikolojiden çıkıp, farklı bakış açılarıyla duruma bakabilirsiniz.

İçinde bulunduğunuz durumu tanımlarken bir kere daha düşünün. “Ben gerçekten bu durumda olmak mı istiyorum? Yoksa buna bir çözüm bulmak mı?

Metaforların şifa gücü olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Günümüzde terapilerde metaforlar kullanılmaktadır. Bu yolla, içimizdeki anlamlandıramadığımız sıkıntıyı ifade edebilir ve rahatlayabiliriz.

Yanlış metaforlarla oluşturduğumuz dünyamızda yanlışları bulup yerine yeni metaforlar koyarak şifa bulabiliriz.

Şimdi bir kez daha düşünün hayatı ne şekilde metaforlamayı tercih edersiniz?

 

 

 

 

İçsel Dönüşüm Uzmanı Beliz Gonca Kubat sizi problemlerinizden kurtulmaya ve hayatınıza pozitif bir yön vermeye davet ediyor. Beliz Gonca Kubat'tan Bireysel Seans alarak tüm sorunlarınızdan hızlıca kurtulmak için buraya tıklayın.

Trackbacks & Pings

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!